Kismamamasszázs

A masszázs egy „más állapotban” lévő testnek is kiválóan segíti a működését, a Várandós Anyukákét. A testük megterhelés alá kerülnek, nehezebb a járás, lélegzés, a mozgás, stb. akár a várandó baba fizikai, akár az anyuka saját testsúlya miatt, esetleg a felhalmozódott víz a szövetek között okoz nehézségeket.

A “pocak” növekedése sokszor kényszeríti a testet egy meg nem szokott állapotba, ahol a gerinc a derék tájékán „megtörik”, azaz más formát vesz fel, amihez eddig nem voltak hozzászokva. Másképp alszanak az anyukák ilyenkor (természetesen pl.: nem tudnak hason feküdni, ez helyett felhúzott lábakkal kényelmesebbé tudják tenni a pihenést, magasra emelt pihentető állásba a lábfejeket stb.,) másképp járnak, ülnek. Könnyebben vizesednek a kezek, lábak a kevesebb, nehezebb testmunka végett.

Sok tudományos jegyzet van erről, hogy orvosok hogyan is gondolják, hogy a  masszázs ártalmas-e, avagy javallott. Nehéz eldönteni. Fontos, hogy a kismama hogyan látja a világot és mit mond az orvosa, hogyan áll hozzá, kiben bízik. Soha nem szabad erőltetni és meggyőzni a leendő anyukákat. Nekik kell eldönteniük, hogy ez jót tesz-e, avagy inkább másképp oldják meg.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az éveim során mindig járt nálam egy- egy kismama masszázsra. Ameddig a testük engedi általában a 8ik hónapig vállalom őket, valahogy a szervezetük jelezni szokott számukra, hogy most már tovább nem tudnak jönni masszázsra. Csodálatos élmény velük együtt dolgozni. Egy teljesen más állapot nemcsak az ők számára, hanem az enyémre is. Másfajta figyelmet igényel mind testileg, mind szellemileg.

A masszázs hatására ellazulnak a kismamák, enyhül a fárdatságérzet, a nyirokrendszer átmasszírozása végett a vizes kéz, láb kicsit könnyebbé lesz, a hátfájás enyhül. Sok anyuka bánatára „sajnos” nem lehet őket a megszokott erővel, erősen, mélyen masszírozni. Nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen itt egy plusz élő személyről van szó, akinek nincs is hozzászólása az eseményekhez, édesanyja ösztöneire, döntéseire támaszkodhat kizárólag. Masszázs közben a magzat, legyen ő bármekkora jelezni szokott az édesanyja felé, van, akinek megélénkül a „pocakja”, van, akinél elcsendesedik, elalszik a magzat, van, hogy pózt kell válltani, mert a baba jelez, hogy esetleg el van nyomva stb… Nagyon nagy figyelmet igényel, de bátran mondhatom csodás élmény mind a kismama, mind az én számomra. A masszázs egy kényelmes oldalfekvésben történik, ahol a test ki van “párnázva” minden oldalról, alá van támasztva, minél harmónikusabbá téve az 1 órás kezelést.